søndag 16. september 2012

Det er lett å mobbe digitalt

I dagens samfunn har vi mange sosiale nettsteder vi kan støtte oss til men det trenger ikke bare være en positivt opplevelse. En undersøkelse Telenor gjorde i 2008 viste at to av tre barn ble mobbet via nett eller mobil. Mange blir mobbet på skolen og da videre når de setter seg via nettet når de kommer hjem. Utviklingen av mobbing på nett har utartet seg veldig de senere år etterhvert som vi har fått kjennskap til sosiale medier som Facebook og Twitter. Her kan det legges ut både bilder og tekst som kan virke støtende eller sårende. Det er lett å lage grupper og fryse ut enkeltpersoner.

Foreldre så vel som skole har et ansvar for å vise nulltolleranse for mobbing både på nett og ellers. Skolen må legge til rette for at kompetansen blandt de ansatte er tilstede for å kunne lykkes med å forebygge de ulike mobbeformene. De må se og forstå hvordan elevene tenker og samarbeider, de har muligheten til å avdekke barn som står utenfor eller de som mobber. De må være forbilder for stopp av mobbing slik at den digitale mobbingen etter skolen blir avgrenset. Nettvettreglene som jeg nevnte i forrige blogginnlegg bør tas opp på et tidlig stadium i skolen..


 

2 kommentarer:

  1. Tror du at god nettbruk initiert av skolen, eksempelvis blogging i norskfaget, kan skape gode holdninger til nettbruk og dermed virke forebyggende mot mobbing?

    SvarSlett
  2. Nulltoleranse er på sin plass også når det gjelder digital mobbing! Dette er noe som barn, foreldre, lærere og skolen må samarbeide om. Barna må få ta del i hva konsekvensene kan bli dersom de mobber andre barn. Heldigvis tilbyr politiet i Bodø "kurs" for foreldre om barn og bruk av internett. Et tema som er de belyser er da hvordan foreldre kan følge med på hva barna deres driver med på datamaskinen. Jeg som mor er ofte inne og sjekker loggen på min sønns PC for å prøve og holde meg oppdatert. Men utfordringen for oss er at han har mange spill installert og på de fleste av disse er det såkalte "chatter" der spillerne kan prate med hverandre. På disse chattene kan det jo ogsp forekomme upassende kommentarer mellom spillerne som vi foreldre ikke får greie på (dersom ingen av de forteller de voksne det).
    Det er ikke lett å vokse opp for alle i den digitale verden, men det er opp til oss voksne å oppdra våre barn slik at de viser respekt for andre mennesker. Dette gjelder selvsagt også på nett og for eksempel SMS.

    SvarSlett