onsdag 5. desember 2012

Høytlesing

Høytlesning er viktig og sosialt. Foreldre som leser høyt for barna, øker sannsynligheten for at barna blir glade i å lese senere i livet. Høytlesning er med på å styrke utviklingen av både talespråk og lese- og skriveferdigheter hos barna. Den beste måten å stimulere leselyst hos barn er å lese høyt for dem. Og som lærer er det viktig å finne gode bøker som passer det språklige og utviklingsmessige nivået elevene er på. Det er også nødvendig å gi elevene den førforståelsen de trenger ved å forklare vanskelige ord og begreper i forkant og underveis i lesingen. Elevene selv kan gjerne komme med forslag til hvilken bok man skal lese høyt .. men det er viktig at lærer tar en avgjørelse om boken er velegnet for høytlesing. Om en klasse er vant med at det ofte leses høyt for dem vil de etterhvert selv utvikle en sans for hvilken kvaliteten bøkene skal inneholde.

Å lese skal være gøy og det skal være en kilde til opplevelser, undringer, kunnskap og underholdning.

2 kommentarer:

  1. Hurra! Som om jeg skulle ha skrevet det selv. Jeg er også av den oppfatning at høytlesing er en meget sosial stund for både voksne og barn. Det at barn blir vant med å høre tekster i ulike sjangre (gjerne med en voksen som leser med innlevelse), vil være med på å øke deres tekstbevissthet :)

    SvarSlett
  2. Interessant for meg at høytlesning har fått et sterkt faglig fokus i studiet. Det skal bli spennende å høre hva dere "oppdager" i praksis.

    SvarSlett