lørdag 13. oktober 2012

Carlsten - testen


Det var den norske pedagogen Carl Thomas Carlsten som utviklet Carlsten-testen. Testen er en samlet betegnelse på lese og skrivetester. Testen er bygd opp som en historie hvor det med jevne mellomrom dukker opp parenteser som inneholder tre ord hvor ett av dem er riktig iforhold til tekstens innhold. Videre skal den som leser teksten sette et strek under det ordet som passer og på den måten vise den leseforståelsen de sitter inne med. Del to av testen er en diktat, den skal gi informasjon om rettskrivingsferdigheter og språkkunnskap. Siste del omfatter egenvurdering av lese- og skriveferdighetene og behov for hjelp og støtte.
Ulike tester finnes for alle trinn i skolen, men felles for dem alle er at de inneholder en leseprøve. Poenget med denne testen er å gi læreren en rask og relevant pekepinn om elevens ferdigheter innenfor lesing og skriving. testen vil også gi en oversikt utover det faglige om det er grunnlag for tilpasset opplæring for eleven. Kort sagt avdekker Carlsten testen leseforståelse, lesehastighet, bokstavkunnskap og ord/setningsdiktat.









 

6 års undersøkelsen


                                       
6 års undersøkelsen er en undersøkelse om 6 åringens språkkunnskaper ved skolestart. Målet med denne undersøkelsen er å kartlegge hva elevene kan ved skolestart når det gjelder lesing og skriving. Å få være en del av denne undersøkelsen, var utrolig fascinerende. Etter å ha hørt erfaringene mine medelever gjorde seg med sine intervjuer samt egne erfaringer, er jeg utrolig imponert hvor mye en seksåring kan ved skolestart. Er foreldre flinkere nå enn før å bruke tid sammen med sine barn for å øve på bokstaver og øve på lesing? Hva er grunnen til at så mange seksåringer kan skrive navnet sitt, navnet til andre de kjenner eller andre ord? Jeg tror at en av grunnene kan være at i dag er det flere barn som går i barnehagen enn før og barnehagen er dyktig på å stimulere barns språklige utvikling gjennom samtaler, høytlesning og fortellinger. Små barn er ofte motiverte for å lære nye ting og blir alt lagt til rette for dem, begynner de tidlig å vise interesse for skriftspråket og gjør etterligninger av skrift fra det de observerer i miljøet rundt seg. En metode for at barna kan oppdage spennende ting ved språket vårt, er å skrive små tekster til tegningene for deretter ha samtaler rundt den aktuelle tegningen og skriften.
Det er viktig at barnet får språklig tillitt og føler seg trygg i alle situasjoner i de enkelte fag. Det er vår jobb som lærer å skape dette miljøet for den enkelte elev.