lørdag 13. oktober 2012

Carlsten - testen


Det var den norske pedagogen Carl Thomas Carlsten som utviklet Carlsten-testen. Testen er en samlet betegnelse på lese og skrivetester. Testen er bygd opp som en historie hvor det med jevne mellomrom dukker opp parenteser som inneholder tre ord hvor ett av dem er riktig iforhold til tekstens innhold. Videre skal den som leser teksten sette et strek under det ordet som passer og på den måten vise den leseforståelsen de sitter inne med. Del to av testen er en diktat, den skal gi informasjon om rettskrivingsferdigheter og språkkunnskap. Siste del omfatter egenvurdering av lese- og skriveferdighetene og behov for hjelp og støtte.
Ulike tester finnes for alle trinn i skolen, men felles for dem alle er at de inneholder en leseprøve. Poenget med denne testen er å gi læreren en rask og relevant pekepinn om elevens ferdigheter innenfor lesing og skriving. testen vil også gi en oversikt utover det faglige om det er grunnlag for tilpasset opplæring for eleven. Kort sagt avdekker Carlsten testen leseforståelse, lesehastighet, bokstavkunnskap og ord/setningsdiktat.









 

1 kommentar:

  1. Kanskje denne testen nå bør utvikles? Hva er tekster og lesekompetanse i 2012? Hvilke teksterfarigner er mest relvante og nyttige for elevene? Hvordan tolke og forstå skjermteksters kohesjon?

    SvarSlett